Bary to miejsce gdzie Hiszpanie czują jak ryba w wodzie. W barach jedzą pierwsze i drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację, oglądają piłkę nożną, rozmawiają o polityce, spotykają się z przyjaciółmi, spędzają wolne chwile, czytają gazetę… Te miejsca stały się popularnym centrum kultury, rodzajem ulicznego parlamentu, gdzie każdy może przedstawić swoje pomysły, opinie i rozwiązania problemów, które dotykają świat. Sukces każdego baru jest zapewniony do tego stopnia, że wiele z nich nie inwestuje w wystrój wnętrza, nie przejmuje się szczegółami, wystarczy, że ma bar, cztery stoły, cztery krzesła, kelnera/barmana i powieszoną za barem małą flagę Realu Madryt, Realu Zaragoza czy FC Barcelony…
Typowy hiszpański bar ze sławną ośmiornicą Paul (Foto: EE)
W tym poście chciałbym pokazać, co najczęściej zamawia się w hiszpańskich barach, a także nauczyć kilku podstawowych zdań, żebyście mogli odnaleźć się w rzeczywistości barowej, kiedy zawitacie w Hiszpanii. Po pierwsze, trzeba wiedzieć, że Hiszpanie praktycznie nie piją herbaty, a zamiast tego czasem napiją się naparu rumiankowego i tylko jako środek na ból żołądka lub niestrawności. Na pewno będzie trudno znaleźć dobrą herbatę w hiszpańskim barze. Zacznijmy więc od kaw.
Cortado
(Ten prawdopodobnie najczęściej zamawiany w hiszpańskich barach typ kawy to kawa z mlekiem podawana w małej szklaneczce. Zawiera 80% kawy i 20% mleka)
Café con leche
(Podawana w średniej wielkości filiżance kawa z mlekiem o proporcjach 60% kawy i 40 % mleka)
Café solo
(Kawa podawana w maleńkiej filiżaneczce lub szklaneczce, jak wskazuje sama jej nazwa, chodzi tu o samą kawę (odpowiednik expresso)
Carajillo
(Mała czarna kawa z odrobiną alkoholu, najczęściej koniaku)
To są podstawowe cztery rodzaje kaw, później będziecie mogli zamówić je według upodobań: cortado corto de café (podawana w małej szklaneczce kawa z małą ilościa kawy i dużą ilością mleka), cortado descafeinado de máquina (podawana w małej szklaneczce kawa bezkofeinowa z ekspresu z odrobiną mleka), cortado descafeinado de sobre (podawana w małej szklaneczce kawa rozpuszczalna, bezkofeinowa), café con leche corto de café (podawana w średniej wielkości filiżance kawa z mlekiem z małą ilością kawy i dużą ilością mleka)…
W barze podaje się kawę z saszetką cukru. W Hiszpanii zwykle pije się kawę z cukrem prawdopodobnie dlatego, że w barach serwuje się ją tak mocną, że bez cukru smakuj byłby nie do wytrzymania. Po osłodzeniu kawy papierki rzuca się na podłogę. Tak – zaśmiecanie podłogi barów papierami, petami, resztkami tapas, paczkami po papierosach… to prawdziwa hiszpańska tradycja. Ale nie martwcie się, śmiało rzucajcie wszystko na podłogę, to najnormalniejsze pod słońcem i tym sposobem będziecie mogli się poczuć jak prawdziwi Hiszpanie.
Dzisiaj będzie kulinarnie, a poznamy przepis na proste danie, które każdy może przygotować w warunkach domowych z najprostszych składników. Chodzi o jedną z najpopularniejszych przekąsek – patatas bravas, czyli o ziemniaki na ostro. Patatas bravas Dowiedz się więcej…
W dzisiejszym wpisie zajmiemy się użyciem czasowników ser oraz estar. Ogólne zasady ich u użycia możesz znaleźć tutaj i tutaj, my natomiast przyjrzymy się niektórym przymiotnikom, które mogą występować zarówno z ser, jak i z Dowiedz się więcej…
W języku hiszpańskim za pomocą różnych liter można zapisać ten sam dźwięk. Jeśli słyszymy dane słowo po raz pierwszy, możemy się zastanawiać, jak się je pisze. Nie tylko cudzoziemcy wyciągają błędne wnioski co do pisowni Dowiedz się więcej…
0 komentarzy